Novi Ducato

Novi Ducato

  • Model Ducato je zaradi svojih vrhunskih zmogljivosti in možnosti predelav postal in ostaja vodilno lahko dostavno vozilo v Evropi.
  • Novi Ducato je bil deležen občutne prenove, da bo lahko še naprej korak pred konkurenco, in sicer z združevanjem izjemnega dosega, prostornine, zmogljivosti in prilagodljivosti ter inovacijami, ki temeljijo na povezljivosti, varnosti, udobju, učinkovitosti in slogu.

Vodilni model znamke Fiat Professional, ki je bil prvič predstavljen leta 1981, se po 40 uspešnih letih predstavlja v svoji osmi izdaji in utrjuje položaj najbolje prodajanega lahkega dostavnega vozila v Evropi.

Novi Ducato krepi svoj vodilni položaj in ga utrjuje z osredotočenostjo na tehnologijo in povezljivost, ter osvežitvijo zunanjosti in notranjosti. Nova, popolnoma digitalna instrumentna plošča v notranjosti kabine omogoča pregleden prikaz informacij in opozoril – od satelitske navigacije do sistemov za pomoč vozniku –, ponuja prilagodljive nastavitve in povezavo z informacijsko-razvedrilnim sistemom Uconnect. Tako je mogoče vozilo kar najbolje prilagoditi voznikovim zahtevam. Poleg tega so na voljo novi vmesniki sistema Uconnect z do 10-palčnim zaslonom, vrhunski popolnoma satelitski navigacijski sistem, ki vključuje zemljevide 3D TomTom, ter brezžična povezava s sistemoma Apple CarPlay in Android Auto. Ta sistema omogočata dostop do najpogosteje uporabljenih ukazov v vozilu z enim dotikom. Sistem Uconnect s 7-palčnim zaslonom – ki vključuje tudi aplikaciji Apple CarPlay in Android Auto – ter sistem Uconnect s 5-palčnim zaslonom zaokrožata ponudbo. Osvežena notranjost ima prenovljeno armaturno ploščo in volanski obroč, novi prestavni ročici ročnega oz. samodejnega menjalnika, nove obloge vrat ter tipke za upravljanje samodejne klimatske naprave.

Osma generacija modela Ducato ponuja vrsto novih sistemov za pomoč vozniku, ter varnostnih sistemov, ki zagotavljajo boljšo in varnejšo vožnjo. Novi Ducato je prvo lahko dostavno vozilo z drugo stopnjo avtonomne vožnje, ki ponuja širok nabor naprednih sistemov za pomoč vozniku (ADAS) med vožnjo in parkiranjem – od omejitve hitrosti do upravljanja zaviranja ob nepričakovanih ovirah, sistema za prepoznavanje prometnih znakov, sistema za spremljanje utrujenosti voznika ter prilagodljivega tempomata s funkcijo Stop&Go, sistema za ohranjanje voznega pasu in sistema za pomoč pri prometnih zastojih, ki ob upoštevanju prometnih razmer ohranja aktivni nadzor nad smerjo vozila.

Številni sistemi za pomoč vozniku vključujejo digitalno notranje vzvratno ogledalo, elektronski nadzor stabilnosti (ESC) s sistemom za pomoč ob bočnem vetru ter sistem za nadzor stabilnosti prikolice s sistemom za aktivno pomoč pri parkiranju.

Porast e-trgovine in s tem povezane dostave na dom, prinaša nove zahteve in potrebe, kar zadeva vozno udobje. Novi Ducato nanje odgovarja s praktičnimi pametnimi rešitvami, kot so: sistem vstopanja in zagona brez ključa; električna parkirna zavora; sovoznikov sedež z zložljivo mizico; predal za brezžično polnjenje mobilnih telefonov; dva vhoda USB-A in USB-C; visokonapetostna 230-voltna električna vtičnica; večji prostor za shranjevanje predmetov v vratih; ogrevano vetrobransko steklo; ter samoizravnalno zračno vzmetenje za nižji nakladalni prag, kar olajša natovarjanje in raztovarjanje.

Sedeži so sodobnega videza, imajo novo oblazinjenje ter ponujajo več prostora in udobja. Novo elektronsko servokrmiljenje, ki je del serijske opreme v celotni ponudbi, je natančnejše in bolj obvladljivo v vseh voznih razmerah in pri vseh obremenitvah. Manjši volanski obroč z manjšim obračalnim krogom na novo opredeljuje koncept udobja v prenovljeni kabini, kar izboljšuje ergonomijo ter zmanjšuje stres voznika in potnikov z vse zahtevnejšimi delovnimi obveznostmi.

Novi Ducato ponuja popolnoma osveženo motorno paleto, ki izpolnjujejo zahteve emisijskih standardov Euro 6D-final. Opremljen je z novimi dizelskimi motorji MultiJet tretje generacije, zasnovanimi na novi in ekskluzivni zgradbi pogonskega sistema H3 skupine Stellantis, ki izkoriščajo prednosti prejšnjih generacij in prinašajo izboljšano učinkovitost z zmanjšanjem mase (za zagotavljanje večje nosilnosti) ter porabe goriva in emisij CO2 (za do 7 %, kar je največ v razredu). Večja je tudi njihova vzdržljivost, kar je bistveno pri visokih obremenitvah lahkih dostavnih vozil. Novi Ducato je na voljo z motorji z močjo 88 kW (120 KM), 103 kW (140 KM), 118 kW (160 KM) in 132 kW (180 KM) ter novim in izboljšanim 6-stopenjskim ročnim menjalnikom – ki je na voljo pri vseh različicah moči – ter 9-stopenjskim samodejnim menjalnikom, ki je na voljo pri različicah s 103 kW (140 KM), 118 kW (160 KM) in 132 kW (180 KM). Ponudbo dopolnjujejo motorji za visoke obremenitve s tremi najvišjimi močmi ter ročnim in samodejnim menjalnikom, ki ohranja enak navor kot pri modelih za majhne obremenitve – 450 Nm pri najzmogljivejšem motorju, kar je največ v razredu. V skladu s strategijo »ena naloga – en motor« je v ponudbi 13 različnih kombinacij, kar omogoča kar najboljšo prilagoditev najrazličnejšim nalogam.

Oblikovalci iz oblikovalskega centra Cetro Stile so veliko pozornosti posvetili preoblikovanju linij in ergonomiji notranjosti. Sprednji del novega Ducata je drznejši, z novim, legendarnim znakom Fiat na sredini. Preoblikovani so tudi mreža hladilnika, ohišje motorja in zaščita podvozja. Sprednje luči s Full LED tehnologijo so razdeljene na tri dele – spodnji s pozicijskimi LED lučmi, sredinske luči imajo odločen športni videz in zagotavljajo 30 % večjo svetlost kot običajni halogenski žarometi, zgornji del pa  je namenjen smernikom, ki so prav tako osveženi z LED lučmi z drsnikom – atraktivnim učinkom, ki je vse  bolj pogost pri osebnih avtomobilih, sedaj pa je na voljo tudi na dostavnem vozilu. Popolnoma nova barva karoserije siva Lanzarote poudarja »pustolovski« duh novega modela Ducato in je še posebej privlačna na različicah za predelavo v avtodome.

Za kar največ možnosti prilagoditev je pri novem modelu Ducato na voljo vrsta paketov dodatne opreme, med njimi bogato opremljeni Easy, Business in Lounge. Na voljo so tudi drugi paketi opreme s sistemi ADAS, izboljšanimi funkcijami in estetskimi elementi, kot je paket Trekking. Vsi paketi so zasnovani tako, da je novi Ducato »primeren za vsako nalogo« in prilagojen najrazličnejšim zahtevam kupcev.

Novi Ducato ima vgrajeno najsodobnejšo tehnologijo in omogoča vzpostavitev in ohranjanje stika med glavnimi udeleženci v svetu avtomobilske industrije: proizvajalcem, pooblaščenim prodajalcem in kupcem.

S storitvami Uconnect™ in aplikacijo FIAT je mogoče upravljati in spremljati vozilo neposredno prek pametnega telefona. Na voljo so številne storitve, kot so pomoč na daljavo, pametna navigacija, daljinsko upravljanje, upravljanje voznega parka in še veliko več.

Aplikacija My Assistant voznikom zagotavlja pomoč med vožnjo z geolokacijsko podporo ob nesreči ali okvari vozila. Uporabniki vsak mesec prejmejo poročilo o stanju vozila s priporočili za   nadaljnjo skrb za vozilo. My Remote omogoča povezavo z vozilom na daljavo, zaklepanje in odklepanje vrat, preverjanje njegove lokacije ter nastavitev opozoril o hitrostih, območjih in časovnih obdobjih. Z uporabo glasovnega pomočnika lahko voznik z govornim ukazom vozilu pošlje navodila in prejme informacije o stanju vozila. My Car je aplikacija za spremljanje stanja modela Ducato v vsakem trenutku, vključno s količino goriva, tlakom v pnevmatikah, števcem prevoženih kilometrov in prejemanjem neposrednih obvestil o vzdrževanju ali popravilih.

Z aplikacijo My Navigation lahko hitro in sproščeno prispete na cilj, med vožnjo pa sproti spremljate informacije o prometu, vremenu in prometnih kamerah. Funkcije Send&Go, Parking Search in Refueling Station pomagajo optimizirati čas: poiskani cilj v aplikaciji z enim dotikom pošljete v satelitsko navigacijo, nato pa si lahko ogledate bencinske črpalke in parkirišča na poti.

Funkcija My Wi-Fi s storitvijo dostopne točke Wi-Fi omogoča povezavo do osmih naprav in uporabo storitve Amazon Alexa Voice Service v vozilu. Za opozorila ob poskusu kraje in pomoč v primeru kraje vozila je na voljo aplikacija My Alert. Storitev My Fleet Manager pa omogoča poenostavljeno upravljanje poslovnega voznega parka z največjo ravnjo učinkovitosti in varnosti, po zaslugi naprednih sistemov za spremljanje, načrtovanje in analiziranje vozil.